Reklam Engelleyici Tespit Edildi

Site içeriğini görmek için lütfen reklam engelleyicinizi kapatın veya bu siteyi beyaz listeye ekleyin.

Theme customizer
Özelleştirmeleri geri al

Edge Computing Nedir?

AhmetZekiTasgar Çevrimdışı
11 Haziran 2025
313
4
18
Muğla
Edge computing, yani Uç Bilişim, verinin üretildiği cihaz veya veri kaynağına yakın bir noktada işlenmesini sağlayan bir teknolojidir.

Geleneksel bulut bilişimde veriler merkezi veri merkezlerine gönderilirken, edge computing veriyi uç noktada işleyerek gecikmeyi azaltır ve daha hızlı veri analizi sağlar.

Edge Computing Nasıl Çalışır?​

1. Veri Üretimi: IoT cihazları, sensörler veya diğer uç cihazlar veri üretir.
  2. Uçta İşleme: Veriler, cihazın kendisi veya yakınındaki edge sunucularında işlenir.
  3. Önemli Verilerin Gönderimi: Sadece gerekli ve özet veriler merkezi bulut veya veri merkezine iletilir.
  4. Hız ve Verimlilik: İşlem uçta yapıldığı için gecikme süresi düşer ve veri işleme daha hızlı gerçekleşir.
  5. Güvenlik ve Gizlilik: Verilerin bir kısmı uçta işlendiği için veri gizliliği ve güvenliği artar.

Edge Computing Kullanım Alanları​

• 🏭 Endüstri ve üretim otomasyonu: Fabrikalarda sensör ve makinelerden hızlı veri analizi
  • 🚗 Otonom araçlar: Araç içi hızlı karar alma ve veri işleme
  • 🌐 IoT uygulamaları: Akıllı evler, akıllı şehirler ve sağlık cihazları
  • 🏥 Telemedicine ve sağlık hizmetleri: Hasta verisinin uçta hızlı işlenmesi
  • 🎮 Oyun ve AR/VR uygulamaları: Gecikmenin azaltılması ve gerçek zamanlı işlem

Edge Computing Avantajları​

• ✅ Gecikmeyi (latency) önemli ölçüde azaltır.
  • ✅ Verimliliği ve performansı artırır.
  • ✅ Bant genişliği kullanımını optimize eder.
  • ✅ Veri güvenliği ve gizliliği sağlar.
  • ✅ Gerçek zamanlı analiz ve hızlı karar alma imkânı sunar.

Edge Computing Dezavantajları​

• ❌ Kurulum ve yönetim maliyetleri yüksek olabilir.
  • ❌ Uç cihazlar sınırlı işlem gücüne sahip olabilir.
  • ❌ Standart bulut çözümleri kadar merkezi yönetim sağlamaz.
  • ❌ Donanım ve yazılım entegrasyonu karmaşık olabilir.

Sonuç​

Edge computing nedir? sorusunun cevabı: “Veriyi üretildiği noktaya yakın işleyerek hızlı analiz ve karar alınmasını sağlayan teknoloji.” Özellikle IoT, endüstri 4.0 ve gerçek zamanlı uygulamalarda kritik bir çözüm olarak öne çıkmaktadır.